Είμαστε πιο ελκυστικοί όταν βρισκόμαστε με τους φίλους μας.

Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ωραίοι μέσα σε μια ομάδα παρά όταν είναι μόνοι τους.
Ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο επιβεβαίωσαν μια θεωρία που έχει γίνει δημοφιλής και από τη σειρά How I met your Mother: μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων τα ποσοστά των όμορφων ανθρώπων ανεβαίνουν.

Ο μέσος όρος εξαλείφει ιδιαιτερότητες που γίνονται αντιληπτές ως κάτι άσχημο. Αν και στην τηλεοπτική σειρά η θεωρία επικεντρώνεται σε γυναίκες, το φαινόμενο μαζορέτας – γνωστό και ως «το παράδοξο της παράνυμφου», «η συνωμοσία Spice Girls» - ισχύει και σε ομάδες αντρών.

Όμως, το εφέ είναι μικρής έκτασης: μόλις αρκετή για να μεταφερθεί κάποιος από το 49% των ελκυστικών στο 51%. Οι ερευνητές Drew Walker and Edward Vul εξήγησαν το μηχανισμό αυτών των διαπιστώσεων: «Άτομα με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά προσώπου – ένας άνθρωπος με μάτια που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους και ένας με μάτια που βρίσκονται μακριά μεταξύ τους, για παράδειγμα – μοιάζουν πιο ελκυστικά όταν βρίσκονται μαζί».

Με άλλα λόγια, ο ιδανικός συνοδός είναι ο φίλος που έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά προσώπου. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα πορίσματα βασίζονται σε μια μελέτη που έχει δείγμα μόνο 130 προπτυχιακούς φοιτητές. Χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί μια θεωρία που κυκλοφόρησε μέσω ενός sitcom.

lifo.gr